הריבית על המשכנתא שהיא אחד הפרמטרים העיקריים בעת בחירת גובה ותמהיל המשכנתא שנוטלים משקי הבית עלתה בשבועות האחרונים בכמה אחוזים וככל הנראה תמשיך לעלות.
גורמים בבנקים ובשוק המשכנתאות טוענים כי זו אינה עלייה משמעותית, והיא נובעת בעיקר מהציפייה בשווקים להעלאת הריבית בארה”ב על ידי הבנק הפדרלי כמה פעמים ב–2022, מה שעשוי להביא להעלאת ריבית ממשלתית גם בישראל. בהסתכלות רחבה , עדיין ריביות המשכנתא נחשבות נמוכות באופן יחסי , אבל העלייה אחרונה יצרה פניקה אמיתית לנוטלי המשכנתאות.
זוגות רבים שהיו באמצע תהליך לקיחת משכנתא וכבר הבינו על איזה תמהיל משכנתא הם חותמים וכמובן באלו ריביות , קיבלו מהבנק באופן חד צדדי שינוי בריביות המשכנתא. את הציפיות הללו ניתן לראות היטב גם בביצועי האג”ח הממשלתיות הלא צמודות למדד.
נכון לסוף 2021, התשואה שניתן היה לקבל על ההשקעה הייתה כ–1.25%, בעוד עד היום היא טיפסה ל–1.55% . מה שישפיע על גובה הריבית שהבנקים ידרשו מנוטלי משכנתאות במסלול זה. זאת, משום שמקורות מימון המשכנתאות של הבנקים יתייקרו. מצד שני, התשואות באג”ח צמודות למדד עדיין שליליות או נמוכות מאוד, כך שגם הריבית במסלול הצמוד למדד בריבית משתנה נמוכה מאוד. כדי שהיא תעלה צריכות לרדת ציפיות אינפלציה, מה שיביא לצמצום הפער בין תשואות על אג”ח ממשלתיות לא לצמודות מדד לכאלה הצמודות.
בעקבות הרפורמה של בנק ישראל בתחילת 2021, רוכשי הדירות מיד ראשונה וכאלה שרוצים למחזר משכנתאות קיימות, רשאים ליטול את חלק המשכנתא בריבית פריים בשיעור של עד שני שלישים מסך המשכנתא, ולא שליש כפי שהיה מקובל עד תחילת 2021. בעקבות הרפורמה, חלקו של רכיב הפריים במשכנתא עלה ל–40%–43%. מה שבעצם הביא לכך שעליית הריבית הכללית בשוק המשכנתאות לא תועמס על כל המשכנתא משום שריבית הפריים (בשלב הזה) לא השתנתה.
עדיין סוג של “מראית עין” בלבד התחושה בקרב נוטלי המשכנתאות ממחישה בדיוק את מה שקורה בשאר המשק. קצב עליית המחירים בכל הענפים נותן תחושי שהכול חייב לעלות כרגע ורובם נשארים אדישים למצב. נכון שלא מדובר בעלייה משמעותית אבל עדיין נוצר כאן מצב שהבנקים באופן חד צדדי ויזום פשוט הודיעו על עליית ריבית .
רוב הזוגות שהרימו גבה למהלך מן הסתם שחתמו על משכנתא שהרי הם בחוזה חתום על רכישת נכס וגם … לא הרבה יש מה לעשות בנידון .הדבר מלמד אותנו דבר אחד בטוח , שמה שקובע את קצב עליית מחירי הדירות הוא עניין של ביקוש והיצע בלבד . מחיר הכסף שאנחנו משלמים , אומנן מעניין ,אבל בהסתכלות רחבה של הרוכשים ,הפחד להישאר מאחור ללא דירה או חלילה להפסיד מחיר שיכולים לקבל כיום על דירה , עולה על “ההפסד” לכאורה בהוצאות המימון שלנו.
כל עוד היצע הקרקעות לרכישת דירות יהיה נמוך, החגיגה תימשך. ואולם גם ייתכן שבשלב מסוים התוכניות הממשלתיות לצינון השוק יתנו את אותותיהן. מעבר לכך, קיימת אפשרות שריבית בנק ישראל תעלה, מה שישפיע על ריבית המשכנתאות ועל שוק הדירות. וגם אף אחד לא יודע כיצד יתפתח המשבר. בינתיים, בבנקים מייחסים לסיכונים אלה משקל.
אני עומד לרשותכם לכל שאלה או עצה בקישור הבא: אביחי חדד | אביחי פיננסי https://netivotonline.com/avihay-finance/