14141414

נתיבות: מחאת התושבים ובעלי העסקים בעיר

תושבי נתיבות כבר מכירים את התופעה. אך הפעם הנושא עולה על סדר היום הציבורי בעקבות תלונות חוזרות ונשנות. סיפור אחרי סיפור מגללים בפנינו בעלי עסקים ולקוחות את הבעיה המוכרת בעיר: כיצד תופעת המשלוחים בנתיבות הפכה לבעיה עבור השירות שאנו אמורים לקבל? בעל עסק בנתיבות: ”אנחנו מפסידים לקוחות”. שליח מקומי: ”שטויות והבלים”

הם יושבים לידינו, ומספרים את שאירע להם. הם בעלי עסקים מצליחים בעיר שלאחרונה החליטו שנמאס להם. הכל החל מהרגע שבו החליטו להשתמש בשליחים חיצוניים. בהתחלה הכל היה טוב, אך אט אט היחסים ביניהם הלכו והתדרדרו. שרון מלכה, הבעלים של הפיצה והמסעדה ‘סופ סופ’ החליט שנמאס לו, ושהגיע הזמן לשנות את כללי המשחק.

”הכל החל לפני כמה שנים כשראיתי שקשה לי כעסק להחזיק שליח, בגלל העלויות העצומות. רק הביטוח לקטנוע למשלוחים עולה פי שניים מביטוח רגיל, ומגיע לכ- 7,000 ש”ח לשנה. ופתאום נכנסו שליחים ‘פרילנסרים’ שהחלו לתפוס את מקומם בעיר. לתומי חשבתי בהתחלה זה הפתרון המושלם, והחלטתי להשתמש בשירותם, אך אט אט הבנתי את הבעיה הטמונה בכך. תשמע, יש כאן בעיה רצינית שהורסת את השם של בעלי העסקים בעיר ואנחנו מפסידים המון לקוחות וכסף” שוטח בפנינו שרון.

שרון מרחיב על הבעיה: ”אני כבעל עסק מקבל הזמנה מלקוח ואז פונה לשליח שיבוא לקחת. המון פעמים ההגעה שלו מתעכבת והוא מאחר באופן כרוני לבית הלקוח. ואם לא די בכך השליח יכול פתאום להחליט שיש לו סדרי עדיפויות משלו למרות שהוא כבר התחייב בפניי שיגיע במועד שקבענו. אבל זאת לא הבעיה המרכזית. הבעיה המרכזית מתחילה מהרגע שהשליח מגיע לבית הלקוח. בשיא חוצפתו, השליח מתקשר ומבקש מהלקוח לרדת ולקחת את ההזמנה שלו. הלקוח מבקש מהשליח לעלות לביתו כפי הנדרש ממנו והשליח מסרב. או אז מתחילה הבעיה המרכזית: הלקוח מבטל את ההזמנה ולעיתים קרובות יש וויכוח צורם בין הלקוח לשליח. ואני כבעל עסק משלם מכל הכיוונים. גם שילמתי לשליח 12 ש”ח עבור עבודתו בזמן שהוא לא עשה את המוטל עליו, גם הלקוח מחזיר אליי את ההזמנה כשאין לי מה לעשות עם האוכל, והכי חשוב, הפסדתי לקוח שלא יזמין ממני בפעם הבאה. הדבר הזה לא קורה בשום מקום אחר בארץ, רק בנתיבות. התחושה שלנו קשה, זה הורס את השם של בעלי העסקים בעיר ואנחנו מוצאים את עצמנו משקיעים זמן רב בלהסביר ללקוח שהבעיה לא אצלנו”.

שרון מוסיף: ”תשמע, הלקוחות צודקים בתלונות שלהם, אם היו אומרים לי לרדת ולקחת את המשלוח שהזמנתי, גם אני לא הייתי יורד להביא את ההזמנה”.

בעל עסק אחר בעיר המבקש להיות בעילום שם מספר על קשייו: ”השליחים מקבלים מבית העסק 12 ש”ח על כל הזמנה ואנו צריכים לשלם להם את הכסף מראש לפני שהם יוצאים לשליחות. יש עסקים שגובים בגלל זה גם דמי משלוח, והתושב שהזמין חושב שהוא צריך להוסיף כסף גם לטיפ בנוסף לכל. רובם לא מביאים לך חשבונית והם עובדים בשחור. מבחינתי, שילמתי להם ואני רוצה לקבל חשבונית, אני צריך לדווח על כך, אז למה אני צריך לשלם ב’שחור’? גם אני הפסדתי עשרות לקוחות בגלל השירות והיחס שלהם ללקוח.

תשמע, רק לאחרונה התקשרה בחורה שהזמינה הזמנה גדולה לקיבוץ בסביבה ושילמה באשראי. השליח ביקש על ההובלה 50 ש”ח. וסגרנו על השעה שבו היא רצתה שזה יגיע אליה. אני מתקשר בשעה שקבנו והוא אומר לי שהוא עמוס. כרעם ביום בהיר מצאתי את עצמי במאבק לא נעים עם הלקוחה שהסתיים בכך שהזמנתי מונית שלקחה לי כפול ממה שהייתי אמור לשלם”.

שרון החליט לבטל את שירות המשלוחים בעסק שלו: ”עדיף לי להפסיד הזמנה אחת מאשר להפסיד לקוח קבוע בגלל הדברים שנאמרו” אומר שרון

אולם, יש גם בעלי עסקים הטוענים שהאשמה לא רק על מבצעי המשלוח. מאיר בונפד, הבעלים של הג’ויה בר בעיר אומר כי ”אין ספק שיש בעיה עם צורת העבודה של השליחים כשהם לא מוציאים חשבונית ושהם לא מגיעים לבית הלקוח. שליחים שעובדים חצי יום, מחליטים פתאום שהם לא עובדים יום מסוים ואז בהפתעה גמורה בעל העסק מוצא את עצמו בבעיה. אבל לפני שאנחנו באים להאשים אותם בואו נבדוק אולי איפה אנחנו לא היינו בסדר. הבעיה מתחילה לדעתי מכיוון שאין יישור קו של כל בעלי העסקים בתחום האוכל. וכאן נכנסים בעלי העסקים בתחום שלא בודקים את יכולת העבודה של השליח ועם כמה עסקים הוא הולך לעבוד, את כמות הקטנועים שיש להם ומה קורה במידה ואם השליח לא עושה את עבודתו על מי תהיה האחריות. ואז מה שקורה הוא שבעלי העסקים ניזוקים מזה והתוצאות בהתאם. לכן, אני מציע שיוקם גוף של חברת שליחים רצינית שתפקידם יהיה לעשות עבודת שטח מקיפה ולסגור חוזה בין הצדדים שיחייב בצורה ברורה ונכונה מה האחריות של כל הצדדים”.

תושבים: ”סיפור השליחים רחב יותר מבעלי העסקים המקומיים”

הסיפור לא מסתיים רק ביחס להזמנות של אוכל מקומי. תושבים רבים החלו להעלות בפנינו עדויות וסיפורים רבים על שאירע להם עם השליחים בעיר.

תושב העיר לשעבר, נועם לבנון מספר ”אני הזמנתי מנוי לעיתון יומי והשליח המקומי שהיה ממונה על כך הודיע לי במפורשות שהקומה השנייה בה אני גר גבוהה לו מידיי והוא הודיע לי שישאיר את העיתון בחדר המדרגות ‘במקום סודי’ ויגלה רק לי. חשבתי שאני משתגע. מה אני צריך לעשות מנוי לעיתון אם אני צריך בכל בוקר לרדת ולקחת אותו ממקום מסתור? אני כבר אקנה במכולת ליד. יש כאן תופעה בנתיבות ואני מנסה לחשוב מה עובר לשליח בראש כשהוא מבקש ממני לרדת ולאסוף את מה שהזמנתי. בכל מקום אחר בארץ השליח מגיע עד פתח הבית, אני תוהה לעצמי למה דווקא בנתיבות יש את הבעיה הזאת”?

תושבת העיר המבקשת להיות בעילום שם מספרת כי ”זה הפך לוויכוח קבוע. אני מזמינה משלוח מכל סוג שהוא ובכל פעם אותה הבעיה. השליח מגיע ומתקשר אליי שארד. אני מוצאת את עצמי מתווכחת איתו שיעלה לבית כי אני לא יכולה להשאיר את הילדים הקטנים לבד בבית, אני לא אמורה להגיע לשיח כזה עם שליח”.

אולם, יש מי שטוען שיש שינוי לטובה. טל, הבעלים של טוסטול אומר כי גם הוא סבל מזה בעבר ומצא את עצמו ‘מבזבז’ זמן יקר על וויכוחים ומריבות עם השליחים בעיר, ”אבל לאחרונה אני דווקא מתחיל לראות שינוי לטובה, היום יש פחות תלונות מלקוחות והשליח עושה את מלאכתו נאמנה, כך שהתלונות היום הולכות ופוחתות”.

תגובת נציג השליחים:

”אני עובד בעיר נתיבות כבר שש שנים ומעסיק כמה עובדים בתחום השליחים בנתיבות והסביבה. הסיפורים שהועלו כאן מציגים צד אחד של הסיפור מבלי להתייחס לבעיות נוספות שיש בעבודת השליחות בנתיבות והסביבה.

כיום העיר נתיבות הולכת וגדלה מה שמוביל לעומס בעבודה ולמרחקי נסיעה שלא היו קודם לכן. לצאת למשלוח לבית הגדי למשל, שאני יכול לקבל עליו יותר מנתיבות אך לעיתים קרובות הוא יותר קרוב אליי מאשר רחובות שיש בתוך העיר, ולתושבי נתיבות אנחנו לא גובים יותר. אם על השליחות בתוך העיר אני משלם דלק של כ-8 שקלים ואני מקבל מבית העסק 12 ש”ח יוצא שאני מרוויח מעט לכל הדעות. כמו כן, רוב הפעמים אנחנו מתעכבים בגלל בית העסק שלא מוציא את הסחורה שלו בזמן שקבענו.

ביחס לטענות של בית הלקוח: כשאתה מגיע ללקוח, אתה יודע שבדרך כלל לא תקבל טיפ, לכן, הרצון שלך כשליח לעלות לבית הלקוח לא משתלמת ומבזבזת זמן יקר ללקוחות אחרים שממתנים למשלוח שלהם. כך שההשוואה בין השליחים בנתיבות למקומות אחרים בארץ אינה דומה. בכל מקום אחר מקובל שנותנים טיפ. אני כשליח בסך הכל מוכר שירות ואתה כלקוח משלם לי על כך. אם אתה לא משלם על כך אז אני נותן לך שירות באופן מצומצם.

כדי להסביר את התופעה, אספר על שליח שלי שעבד במקום אחר בארץ בשליחויות ולאחרונה עקב העברת מגוריו לכן, החליט להמשיך בשליחויות בעיר. באותו מקום מגורים הוא עבד 8 שעות ביום והשתכר יפה. אך ברגע שהוא הגיע לנתיבות הוא נצטרך לעבוד 12 שעות ביום כדי לקבל את אותו הסכום שקיבל שם.

חשוב לציין: אני לא אומר שכולם צריכים לשלם טיפ, אבל הלקוחות לא יכולים להתלונן על השירות”.

מעוניינים לחוות את דעתכם?

סקר חדש התפרסם בימים אלו בדף הפייסבוק ‘צריכים משהו נתיבות’. כנסו והגיבו.

 

 

 

שתפו חברים

נתיבות אונליין

האפליקציה של נתיבות והסביבה – קופונים, עסקים, מידע עירוני, כתבות ומאמרים ועוד.

בהורדה חינם!