בזמן שבעוטף עזה עברו את הלילה בממ”ד השבוע, קבוצת ילדים בכיתה ז’ מנתיבות ישנו בשקי שינה בחניון (יער) רעים, שבמועצה האזורית אשכול, חשופים לירי פצמרים וחדירת מחבלים. הכל בתיאום ובאישור משרד החינוך והצבא
מדובר בקבוצה של שמונה ילדים שיצאו לטיול רגלי מנתיבות במסגרת חוג סיירות קק”ל . לטענת קק”ל – הטיול והלינה בשטח חניון רעים שבעוטף עזה נעשו בתיאום עם הצבא.
מטיילים שהיו בחניון רעים אתמול בשעות הערב דיווחו על קבוצת ילדים שירדה לחניון עם ציוד ללינת לילה.
לקראת השעה תשע בלילה אזעקת צבע אדום במועצה האזורית חוף אשקלון. כמה דקות מאוחר יותר מתברר – נפילה סמוך לבית באחד היישובים.
השעה 23:00 בלילה. אנחנו מגיעים לחניון רעים. נכנסים בשביל החשוך, אחרי נסיעה של כמה דקות מזהים מדורה קטנה משמאל לשביל וסביבה תיקים, ציוד שטח וסירים. במקום היו שני מדריכים שיצאו לקראתנו. שמונת הילדים היו כבר ישנים עמוק-עמוק בתוך שקי השינה שלהם.
סמוך לחצות אנחנו מתקשרים לדובר צה”ל ומבקשים לדעת האם הם מודעים לכך ששמונה ילדים ישנים בשקי שינה בחניון רעים ? האם זה בתיאום ובאישור של הצבא? והאם על רקע הירי הלילה והמתיחות הביטחונית בשבועות האחרונים יש כוונה לפנות אותם משם באופן מיידי?
השעה שלוש לפנות בוקר. צה”ל תוקף ברצועה, במקביל שוב אזעקה. ושוב ירי. קולות הפיצוצים נשמעים היטב גם ובעיקר בחניון רעים החשוך והחשוף.
באותה השעה אנחנו כבר רחוק משם אבל שומעים היטב את הדי הפיצוצים. האם הילדים התעוררו בבהלה? איך מרגיעים אותם? אם יש ירי איפה מסתתרים בתוך החניון היער שאין בו מיגוניות וכיפת ברזל לא יעילה לירי פצמרים? מה עובר על ההורים? האם עכשיו מישהו מהם מחליט להגיע לשם ולקחת את הילדים הביתה?
מאז פיצוץ המנהרה הראשונה לפני יותר מחודש הדריכות בגזרת עוטף עזה בשיא שלא היה כאן מאז צוק איתן. יש חשש ממשי בצה”ל לחדירות מחבלים שמתכננים להוציא פיגוע נקמה איכותי בתגובה למחבלי הג’יאהד שנהרגו במנהרה.
אזעקות צבע אדום וירי לעבר שדרות, חוף אשקלון והמועצה האזורית אשכול חזרו לשגרה כמעט יום יומית. רק בשבועיים האחרונים נורו לעוטף עזה ושדרות 15 רקטות.
על רקע המתיחות הביטחונית כאמור, כמה הורים ביטלו את השתתפות ילדיהם בטיול הזה שכלל לינה מתחת לכיפת השמיים ללא שום אמצעי מיגון וללא כיפת ברזל שלא מופעלת כאשר מזוהה ירי לשטח פתוח. הורים אחרים ששלחו את הילדים לטיול והיו מודאגים בעקבות הירי הלילה, התקשרו למדריך לשאול בשלום ילדיהם. המדריך הרגיע אותם שהכל בסדר ואף אחד מהם לא חשב משום מה לאסוף את הילד שלו הביתה למקום בטוח יותר בלילה מתוח שכזה.
הנה אחת מהאימהות שדווקא כן שלחה את בנה לטיול, משתפת בתחושותיה: “בכל דבר יש חששות בוודאי. רוב רובה של הכיתה נסעה באישור של ההורים. אם חלילה היה חשש למשהו – לא היו נותנים להם לצאת. אי אפשר לסגור את הילדים כל היום בבית, זה חופש. עכשיו כשאתה מדבר איתי אז זה קצת מפחיד ואולי באמת לא הייתי צריכה לשלוח אותו, אבל ברוך ה’ שהכל בסדר”.
חניון רעים שבשטח המועצה האזורית אשכול סמוך מאד לגבול הרצועה מרחק של כחמישה קילומטרים בלבד, החניון נמצא בטווח ירי הפצמרים ושימש גם כשטח כינוס בשלושת סבבי הלחימה האחרונים.
נזכיר כי במהלך צוק איתן, ביולי 2014 נהרגו ארבעה בני אדם ועוד 17 נפצעו, שישה מהם באורח אנוש וקשה מנפילת פצמ”ר בשטח פתוח סמוך למועצה האזורית אשכול. החמאס נטל אחריות על הירי הזה, ובהודעה שפרסם אז מסר כי ירה מרגמות לעבר שטחי כינוס של צה”ל.
בכל אתרי הטיולים כולל בזה של קק”ל מצוין כי חניון רעים מצוי בשטח הנמצא בסמיכות לגבול עזה ויש לתאם את הטיול עם גורמי הביטחון בפרט בתקופות של התחממות ביטחונית.
אז מי הגורם “האחראי” שאישר לקחת ילדים בני 13 ללינה בשטח פתוח בעוטף עזה החשוף לירי פצמרים וחדירות מחבלים?
תגובת קק”ל:
“החניכים יצאו לסיור לאחר קבלת אישור מרכז הביטחון השוטף של המועצה האזורית אשכול ומקצין המבצעים של החטיבה. הסיור יצא רק לאחר קבלת אישור ע”י כוחות הביטחון בגזרה”.
ממחוז הדרום במשרד החינוך נמסר:
“אנו פועלים בהתאם להנחיות צה”ל בכל הנוגע למתן היתרים לקיום פעילויות חינוכיות בעוטף עזה”.
גורם בצה”ל אומר כי “אין הגבלה לטייל במרחבים ציבוריים בתקופה הזו, ואין כל הנחיה שונה מההנחיה שניתנה למשרד החינוך. כל ההנחיות והשינויים מתקבלים על ידי גורמי מקצוע מוסמכים שיודעים להעריך את המצב הביטחוני ולהיערך לפיו”.