RABI AVRAHAM 09

בעיות נפשיות – הרב אברהם הכהן – יועץ זוגי

יש היום באוכלוסיה אחוז גבוה של נוטלי כדורים.
ואני לא מדבר על אקמול. הסיפור בדרך כלל הוא כזה. לנפש יש יכולת קיבול מוגבלת. אם אדם עובר חוויה שמעבר ליכולת הקיבול שלו, טבעי שתהיה איזו קריסה.
אם זה משהו מינורי, יתכן שטיפול פסיכולוגי כזה או אחר (יש היום אין ספור שיטות טיפול) יחזיר את האדם לאיזון. אבל ישנם מצבים שטיפולים מסוג זה לא עוזרים, ואז נאלצים לקחת כדורים.
הדור שלנו חלש. ומאידך, יש הרבה עומס נפשי. מתחים כלכליים ואחרים, תיסכולים, משברים, משקעים, המרוץ של החיים, הקשיים, כל אחד מהגורמים יכולים לגרום נזק נפשי כזה או אחר.
יש כאלה שנכנסים לחרדות. יש כאלה שנכנסים לדכאון. ויש כאלה שהופכים לתוקפניים. הקושי במקרה זה (מלבד הקושי של הסובל) הוא בעיקר לסביבה הקרובה, קרי, בני הבית. התגובות שלהם (של אלו שהפכו לתוקפנים) לא פרופורציונליות. מכל מחט הם עושים פיל. מאשימים, צועקים ומאבדים שליטה
הם לא מרגישים שמשהו לא בסדר אצלם. אף שהם ערים לזה שאינם שלווים, הם נוטים “להפיל” את זה על אחרים שכביכול מוציאים אותם מדעתם.
הדרך הטובה ביותר לשכנע אותם לטפל בעצמם היא למצוא מישהו שהם מקבלים ממנו, ולבקש שיסביר להם שהם הבעיה, ואין מנוס מלקיחת כדורים.
יש סטיגמה רווחת אך מוטעית, שמי שלוקח כדורים הוא משוגע. התגובה הראשונה תהיה “מה אני משוגע/ת?”. אז צריך להסביר שאחרי מה שהם עברו, התגובות שלהם טבעיות לגמרי. ואדרבא, אם זה לא היה משפיע עליהם, זה הלא נורמלי. יש להסביר כמו כן שיש באוכלוסיה כמות לא מבוטלת של נוטלי כדורים, כך שזה לא חריג בנוף.
את אלו שסובלים מחרדות או דיכאון קל לשכנע, וגם לא צריך. כי הם סובלים. ובנוסף, הם מרגישים תסמינים ברורים, כגון, זעה, דפיקות לב מואצות, ידים קרות, חולשה, חוסר תאבון, קושי להרדם ועוד. אך אלו שהפכו אלימים קשה יותר. כי הם מרגישים שכך צריך להגיב/להתנהג בסיטואציות שהם נקלעים, ואין תסמינים מלבד ההתנהגות החריגה.
וכאמור, בינתיים, הסביבה הקרובה סובלת. ואם הם לא יטופלו בהקדם, לא מן הנמנע שמי-שהוא מבני הבית יזדקק לטיפול בעצמו.
אז אנא, היו קשובים לקרוביכם. אם הם אומרים לכם שאתם מתנהגים באלימות, מאבדים שליטה, מגיבים בצורה קיצונית, אל תדחו את הדברים. אף אחד לא רוצה את רעתכם או מנסה לפגוע בכבודכם.
ואין בזה בכלל בושה כי כל אחד אחר שהיה עובר משהו טראומטי, היה מגיע לאותו מצב. ואחר שיש פתרון, מדוע להשאר עם בעיה? ובנוסף, אין שום סיבה שהקרובים יסבלו מזה.
ולמה התעוררתי לעניין זה?
היו אצלי זוג שהבעל סובל מאלימות קשה (בעיקר מילולית) מצד אשתו.
האשה בטבעיות ניסתה להפיל את זה עליו: “הוא מוציא אותי מדעתי”. לאחר חקירה ודרישה, בעדינות הנדרשת, התברר לי מעל כל ספק שהבעיה היא אצלה. ובמקרה זה, לא היה קשה להבין את שורש הבעיה, אירוע לפני כעשר שנים גרם לה משבר שהוביל להתנהגות הזו. הבעל על סף קריסה. אם היא לא תטפל בעצמה, הבית מתפרק, חלילה.
הפנתי אותה למטפל נפשי מומחה שינסה לפתור את בעייתה ללא נטילת כדורים, וסיכמנו שאם המטפל לא יוכל לעזור, היא תלך לפסיכיאטר.
(ברור מאליו שרק פסיכיאטר מוסמך יכול להחליט איזה כדור לקחת ובאיזה מינון).
מסר לכל אדם שפוי: שום סיטואציה לא מצדיקה לצאת מהכלים או לאבד שליטה. לעולם אין לאבד צלם אנוש. לבעלי מזג חם זו עבודה קשה אבל אפשרית. ואפילו הכרחית.

לפניות ויעוץ ניתן להיכנס לקישור הבא: https://netivotonline.com/rabi-avraham-cohen/

שתפו חברים

נתיבות אונליין

האפליקציה של נתיבות והסביבה – קופונים, עסקים, מידע עירוני, כתבות ומאמרים ועוד.

בהורדה חינם!