בתחילת 2018 הורה שר הביטחון לשעבר, אביגדור ליברמן, על הקמת ועדה מקצועית שתסדיר את חלוקת הסמכויות בין רח”ל לבין פיקוד העורף ואת יחסי הגומלין ביניהם. בראש הוועדה עמד האלוף (במיל’) אבי מזרחי. ועדת מזרחי המליצה שרח”ל (רשות חירום לאומית) תהיה גוף המטה הלאומי למוכנות העורף ותעסוק בתכנון ובהתוויית מדיניות, ואילו פיקוד העורף יהיה גוף הביצוע האופרטיבי של מערכת הביטחון להכנת העורף לחירום.
מנכ”ל משרד הביטחון, האלוף (במיל’) אודי אדם, מנסה זה חודשים לקדם את יישום ההחלטה – למורת רוחם של ראשי רח”ל וראשי הרשויות המקומיות בדרום: “ההחלטה לאמץ את המלצות ועדת מזרחי ולהטיל את כלל האחריות על פיקוד העורף תמוהה בעינינו”, כתבו ראשי הרשויות בדרום לנתניהו כשברקע מהלכיו של אדם להעביר את סמכויות רח”ל לפיקוד העורף והזהירו: “אנחנו מעריכים מאוד את פיקוד העורף, אך מודעים למורכבות הביורוקרטית והצבאית שעלולה לעכב באופן חד משמעי תוכניות ומיזמים, מה שעלול לפגוע בחיי תושבינו”.
חרף מחאות ראשי הרשויות בדרום, אדם ממשיך במאמציו לפצל את סמכויות רח”ל ולהעבירן לפיקוד העורף. בתחילת השבוע הוא קיים בלשכתו דיון לקראת ביצוע המהלך, שכולל העברת הטיפול ברשויות המקומיות לפיקוד העורף; העברת בית הספר שבו רח”ל מדריכה בכירים ברשויות המקומיות וצוותי מגיבים ראשונים מהמשטרה, מד”א וכיבוי אש לתרחישי חירום – לאחריות הפיקוד; ואיחוד תפקידים של מפקדי מחוזות מטעם פיקוד העורף ומטעם רח”ל.
לפי גורמים שמעורבים בנושא, הניסיונות של אדם ליישם את המלצות ועדת מזרחי כוללים את “ייבוש” רח”ל – תוך עצירה של הזרמת התקציבים המשמשים אותה לפעילותה והקפאת הליכים שנוגעים לגיוס של כוח-אדם. אחד המינויים התקועים בשל הקפאה זו היא של סגן ראש רח”ל: “אדם הורה לאגף התקציבים של משרד הביטחון לסגור את הברז לרח”ל והרשות משותקת כבר חודשים ארוכים”, טען אחד הגורמים והוסיף: “בכלל, איזו דמוקרטיה במערב מרשה לעצמה מצב שבו הצבא יהיה הגוף שאמון על האזרחים ועל הלימוד וההכשרה שלהם לשעת חירום? רח”ל הוקמה מתוקף החלטת ממשלה וכל החלטה חדשה שנוגעת למרחב הסמכויות שלה טעון אף הוא אישור של הממשלה”.